Ezt a kekszet nem csak Karácsonyra szoktam készíteni, szeretem a mindennapokban is. Kissé keményebb, nehezebben törős fajta, de teával, kávéval, tejjel, kakaóval isteni. Folyadék hiányában erős fogazatúak előnyben, gyengébbek meg se próbálják!
A családunkban van egy karácsonyi tradíció - persze nem hiszem, hogy csak a miénkben -, mézeskalácsot sütünk minden családtagunk nevével, amit karácsonyi díszként felakaszthatunk a fára vagy rögtön landolhat a másnapi kávénk mellé - ahogy kedvünk tartja :) Lehet egyben ajándékkísérő is, így kaphat még egy igen kedves funkciót ez a sütemény.
Amióta az eszemet tudom, Nagypapám Húga sütötte nekünk is. Tőle vettem át a "mi oldalunkra" szűkítve, ennek már legalább 10 éve. Majd a névlista kibővült Férjem családjával is és nagy örömünkre léptünk még egy generációnyit, megszületett a Kisfiúnk :) Először írhatom a saját sütinkre, hogy "Apa" és "Anya" - mondanom sem kell, végigvigyorogtam a díszítést miközben a Fiúnk szuszogását hallgattam a babafigyelőn :) Majd jövőre beszerzek olyan "maffiás-éppen-felújítunk" műanyag védőfóliát a lábunk alá, hogy a közösen készített, de a sütőből, asztalról elmenekült süteményszerzetektől egy laza mozdulattal megszabadulhassunk ;)
Több éve, hogy nem kalácsot sütök, a hamis mézesem egy "svéd keksz"-szerű sütemény. Íme:
Hozzávalók (kb. 50 db - formától függően):
70 g vaj
80 g barnacukor
85 g nádmelasz
fűszerek, ízlés szerint (kb. 1 ek összesen: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, ánizs, ...)
Tipp: Én kifejezetten szeretem a boltban kapható mézeskalács fűszerkeveréket, nekem tökéletesek benne a fűszerek.
1 csipet só
1 tojás
1 tk vaníliakivonat (ez elhagyható, vagy helyettesíthető aromával, illetve maggal)
300 g fehér tönkölybúzaliszt (nyugodtan lehet sima búzafinomliszt is)
1 tk sütőpor (vagy szódabikarbóna)
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a nádmelasszal és a sóval alacsony hőmérsékleten összemelegítem, majd félreteszem hűlni.
A tojást és a vaníliát belekeverem. Majd a sütőporral elkevert lisztet hozzászitálom a masszához. Jól kikeverem.
Tipp: Ne ijedjünk meg, kicsit szétesős tésztát kapunk!
Folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe kb. 2 órára.
Tipp: A hűtött tészta kifejezetten nehezen nyújtható, ezért én előre kinyújtom két sütőpapír között - ezeket a sütésnél fel is használom - így, ha mégis tovább szeretném nyújtani, hamarabb tehetem majd meg, hiszen hamarabb is melegszik át.
Előmelegítjük 180 fokra a sütőt (alsó-felső sütés).
A tésztát kb. 4 mm-nyire nyújtom és különböző formákkal szaggatom ki. A tetejük megkenése elhagyható, de lehet tojással vagy csak annak sárgájával, illetve csak fehérjével. Ha szeretnénk bele zsineget, akkor célszerű kilyukasztani sütés előtt! Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 5-10 percig sütöm az alsó sínen, amíg aranybarna nem lesz a színe. Rácson hagyom kihűlni.
Ahogy kihűlt már lehet is díszíteni - klasszikus tojásfehérje-porcukor kombóval, vagy készen kapható cukormázzal. Idén a szokásos, saját cukormázam helyett, most vettem előregyártott, színeset. Nem is volt olyan rossz velük dolgozni :)