A történet főhősei, a kelkáposzta főzelék-szörny és egy 13 éves kislány.
Ez a kislány szeretett már korábban is sürögni-forogni a konyhában Anyukája és Nagymamái mellett. Bármit szívesen megcsinált, gyorsan tanult és boldog volt - mert örömöt szerzett vele másoknak és magának. Állandóan felfelé görbülő szája egy nap azonban lekonyult, mert eljött a pillanat és családjának megfőzte élete első kelkáposzta főzelékét. Sajnos az igyekezet nem volt elég, ehetetlen szörnyűség lett belőle. De ahogy a mesékben megszokhattuk, később minden jóra fordult - a kislánynak a sütemények világa szűnni nem akaró mosolyt csaltak az arcára, a süteményei pedig a családjáéra. Majd pár évre rá megtanult főzni is, habár a kelkáposzta főzelék azóta is a mumusa maradt :)
Az alábbi süteménynek egy kevésbé fűszeres verziója volt anno, amit kislányként már sütöttem. Most a munkahelyi-karácsonyi-kalácsos reggelizésre készítettem és természetesen ebbe is belefulladt pár tömb csokoládé. Azt hiszem lassan ideje lenne elismernem a kakaófüggőségem..., oké: kakaófüggő vagyok :)
Hozzávalók:
100 g búzafinomliszt
50 g étkezési keményítő
50 g kakaó
100 g darált dió
150 g cukor
90 g vaj
6 db tojás
4 cl Cointreau
1 kk őrölt fahéj
1/2 kk szegfűszeg
1/2 kk szegfűbors
1/2 kk őrölt gyömbér
1 csipet só
100 g étcsokoládé
100 g tejcsokoládé
3-4 szem zöld kardamom
1 kk provance-i fűszerkeverék (rozmaring, oregano, bazsalikom, kakukkfű, levendulavirág)
Elkészítés:
A vajat 50 g cukorral habosra keverjük, majd a tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk.
A fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, gyömbért, sót és a Cointreau-t összekeverjük a tojásos masszával.
Tipp: ha van rá lehetőségünk, frissen őröljük a fűszereket!
Külön edényben keverjük össze a lisztet a keményítővel, kakaóval és a dióval.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A tojásfehérjét kezdjük el felverni habbá, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a maradék cukrot is és úgy verjük tovább.
A vajas masszához óvatosan és kb. negyednyi adagonként, felváltva forgassuk bele a tojásfehérjés, illetve a lisztes keveréket.
Kivajazott-belisztezett őzgerinc vagy püspökkenyér formában, alulról a második sínen kb. 45 percig sütjük - tűpróbáig.
Hagyjuk a formában 5 percet pihenni, majd hagyjuk rácson teljesen kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládékat, majd keverjük hozzá az összezúzott kardamomot és a provance-i fűszerkeveréket.
Rácsra téve, várjunk vele egy kicsit - majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládémáz rádermedjen.