HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2012.12.06. 08:13 Zaychick

Kollegáknak a piros puttonyból

Címkék: csokoládé mandula teljes kiőrlésű kardamom aprósütemény

Nem bírtam ki, hogy ne süssek valamit Mikulásra - míly meglepő... :)

Mivel hétköznap van, így a sáskamódra sütipusztító családom maximum a blogból értesülhet róla, hogy sütöttem. Bocs :)

Kedves Kollegáim, jelentem: nem hagytam itthon egy darabot sem! Tényleg :)

Hogy mi az, amit hoztam? Sokan kávézunk, így mindenképp aprósüteményt szerettem volna készíteni, olyan fűszereket használva, amik csak jót tehetnek egy bögre kávéval: kardamom és csokoládé - a bevonat, mandula és vaj - az alap.

Boldog Mikulást!

kardamomos_mandulas_keksz.jpg

Hozzávalók kb. 50 db-hoz:

50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

100 g búzafinomliszt

100 g darált mandula

1 csipet só

70 g cukor

100 g vaj

2 tojássárgája

50 g étcsokoládé

1-2 szem zöld kardamom

egy löttyintés Cointreau

Elkészítés:

A liszteket a cukorral, vajjal, sóval és a tojássárgájákkal begyúrjuk. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, majd szaggasuk ki 2-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.

Tipp: ha nincs ilyen kicsi pogácsaszaggatónk, semmi pánik! - jó a pálinkáspohár is.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, ha az nincs, akkor a szokásos kivajazzuk-belisztezzük módszer továbbra is tökéletes megoldás. Nyugodtan rakhatjuk szorosabban (0,5 cm) a korongokat, nem fognak egymáshoz tapadni, inkább egy kicsit megemelkednek a sütés folyamán.

Süssük kb. 15 percig - amíg aranybarna színe nem lesz, de vegyük ki, ha a széle már pirul.

Hagyjuk rácson teljesen kihűlni.

Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd keverjük hozzá az összezúzott kardamomot ízlés szerint és édesítsük meg egy kis Cointreau-val. A díszítés már csak a türelmünkön, hőtűrőképességünkön és a kreativitásunkon múlik.

Rácsra téve, várjunk vele egy kicsit - majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládémáz rádermedjen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr64949852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása