Nem bírtam ki, hogy ne süssek valamit Mikulásra - míly meglepő... :)
Mivel hétköznap van, így a sáskamódra sütipusztító családom maximum a blogból értesülhet róla, hogy sütöttem. Bocs :)
Kedves Kollegáim, jelentem: nem hagytam itthon egy darabot sem! Tényleg :)
Hogy mi az, amit hoztam? Sokan kávézunk, így mindenképp aprósüteményt szerettem volna készíteni, olyan fűszereket használva, amik csak jót tehetnek egy bögre kávéval: kardamom és csokoládé - a bevonat, mandula és vaj - az alap.
Boldog Mikulást!
Hozzávalók kb. 50 db-hoz:
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g búzafinomliszt
100 g darált mandula
1 csipet só
70 g cukor
100 g vaj
2 tojássárgája
50 g étcsokoládé
1-2 szem zöld kardamom
egy löttyintés Cointreau
Elkészítés:
A liszteket a cukorral, vajjal, sóval és a tojássárgájákkal begyúrjuk. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, majd szaggasuk ki 2-3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval.
Tipp: ha nincs ilyen kicsi pogácsaszaggatónk, semmi pánik! - jó a pálinkáspohár is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A sütőlemezre tegyünk sütőpapírt, ha az nincs, akkor a szokásos kivajazzuk-belisztezzük módszer továbbra is tökéletes megoldás. Nyugodtan rakhatjuk szorosabban (0,5 cm) a korongokat, nem fognak egymáshoz tapadni, inkább egy kicsit megemelkednek a sütés folyamán.
Süssük kb. 15 percig - amíg aranybarna színe nem lesz, de vegyük ki, ha a széle már pirul.
Hagyjuk rácson teljesen kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd keverjük hozzá az összezúzott kardamomot ízlés szerint és édesítsük meg egy kis Cointreau-val. A díszítés már csak a türelmünkön, hőtűrőképességünkön és a kreativitásunkon múlik.
Rácsra téve, várjunk vele egy kicsit - majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládémáz rádermedjen.