HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2012.11.24. 18:52 Zaychick

Csokis-áfonyás muffin

Címkék: csokoládé muffin teljes kiőrlésű áfonya

Meg sem tudom számolni, hogy hányszor sütöttem már muffint. Eddig sem voltam elégedetlen, de még nem találtam meg az igazit. Ma sikerült :)

Az egyik cukrászkönyvem adta az alapötletet és a hozzávalók turbósítása után ez lett belőle. Puha állagú, szájban szinte elolvadós, isteni ízű sütemény.

csokis_afonyas_muffin.jpg

Hozzávalók 12 db-hoz:

30 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

70 g búzafinomliszt

100 g dió

100 g mandula

12 g (1 cs) sütőpor

1/2 tk só

170 g gyümölcscukor

290 g tejföl (20%-os)

60 g vaj

1 tojás (szobahőmérsékletű)

90 g (1 tábla) étcsokoládé

100 g aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

Az áfonyát beáztathatjuk sima vízbe vagy alkoholtartalmú folyadékba. Én a süteményekhez a Cointreau-t szeretem használni, de ehhez nem szükséges, bőven elegendő az áfonya fanyarkás, gyümölcsös íze.

Tipp: lehetőség szerint fakanalat használjunk a keveréshez.

Külön tálban összekeverjük a liszteket, a ledarált diót és mandulát, a sütőport, a sót. Egy másik tálban szép simára kikeverjük a cukrot a tejföllel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig keverjük, amíg egységes állaga nem lesz. Végül beleütjük a tojást és ezzel is szép simára keverjük ki a masszát.

Az áfonyát lecsepegtetjük és óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe. A csokoládét feldaraboljuk úgy, hogy félcentis kockáknál ne legyen nagyobb a méretük. Természetesen használhatunk pasztillát is.

A cukros masszát adjuk hozzá a lisztes keverékhez és laza, gyors, de óvatos mozdulatokkal keverjük át. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl! Akkor jó, ha már összeállt a tészta. Ha túlverjük, akkor kemény marad a süti a sütés után!

A muffinformába tegyünk papírkosarat, majd töltsük meg egyenletesen mindegyiket.

Előmelegített alul-felül sütéses, 180 fokos sütőben süssük kb. 25 percig - amíg aranybarna színt nem kap, illetve állja a tűpróbát.

Mielőtt felszolgálnánk hagyjuk hűlni 10 percet a formában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr424923417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása