HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2012.12.15. 18:59 Zaychick

Kezdetben vala egy kislány

Címkék: dió csokoládé kardamom

A történet főhősei, a kelkáposzta főzelék-szörny és egy 13 éves kislány. 

Ez a kislány szeretett már korábban is sürögni-forogni a konyhában Anyukája és Nagymamái mellett. Bármit szívesen megcsinált, gyorsan tanult és boldog volt - mert örömöt szerzett vele másoknak és magának. Állandóan felfelé görbülő szája egy nap azonban lekonyult, mert eljött a pillanat és családjának megfőzte élete első kelkáposzta főzelékét. Sajnos az igyekezet nem volt elég, ehetetlen szörnyűség lett belőle. De ahogy a mesékben megszokhattuk, később minden jóra fordult - a kislánynak a sütemények világa szűnni nem akaró mosolyt csaltak az arcára, a süteményei pedig a családjáéra. Majd pár évre rá megtanult főzni is, habár a kelkáposzta főzelék azóta is a mumusa maradt :)

Az alábbi süteménynek egy kevésbé fűszeres verziója volt anno, amit kislányként már sütöttem. Most a munkahelyi-karácsonyi-kalácsos reggelizésre készítettem és természetesen ebbe is belefulladt pár tömb csokoládé. Azt hiszem lassan ideje lenne elismernem a kakaófüggőségem..., oké: kakaófüggő vagyok :)

dios_fuszeres_sutemeny.jpg 

Hozzávalók:

100 g búzafinomliszt

50 g étkezési keményítő

50 g kakaó

100 g darált dió

150 g cukor

90 g vaj

6 db tojás

4 cl Cointreau

1 kk őrölt fahéj

1/2 kk szegfűszeg

1/2 kk szegfűbors

1/2 kk őrölt gyömbér

1 csipet só

100 g étcsokoládé

100 g tejcsokoládé

3-4 szem zöld kardamom

1 kk provance-i fűszerkeverék (rozmaring, oregano, bazsalikom, kakukkfű, levendulavirág)

Elkészítés:

A vajat 50 g cukorral habosra keverjük, majd a tojássárgájákat egyenként hozzáadjuk.

A fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, gyömbért, sót és a Cointreau-t összekeverjük a tojásos masszával.

Tipp: ha van rá lehetőségünk, frissen őröljük a fűszereket!

Külön edényben keverjük össze a lisztet a keményítővel, kakaóval és a dióval.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tojásfehérjét kezdjük el felverni habbá, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a maradék cukrot is és úgy verjük tovább.

A vajas masszához óvatosan és kb. negyednyi adagonként, felváltva forgassuk bele a tojásfehérjés, illetve a lisztes keveréket.

Kivajazott-belisztezett őzgerinc vagy püspökkenyér formában, alulról a második sínen kb. 45 percig sütjük - tűpróbáig.

Hagyjuk a formában 5 percet pihenni, majd hagyjuk rácson teljesen kihűlni.

Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládékat, majd keverjük hozzá az összezúzott kardamomot és a provance-i fűszerkeveréket.

Rácsra téve, várjunk vele egy kicsit - majd tegyük be a hűtőbe, hogy a csokoládémáz rádermedjen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr724964923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása