HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2013.02.14. 20:45 Zaychick

"De"formgondolatok hamburgerre

Címkék: mártás szendvics

Hogy ne legyen akkora bűntudatunk, ha befalunk egy hamburgert - gondoltam reformosítom egy kicsit.

1. Készítsük zöldségfasírtból.

2. Házi kenőccsel.

3. Sok zöldsalátával.

4. Korpásbucival.

Ebből az lett, hogy házi grahamlisztes zsemlét megpakoltunk marha-sertés húspogácsával, vegyes zöldsalátával, házi tartárral (kapribogyós-uborkás házi majonéz) és még rádobtunk a húsra egy szelet sajtot is :)

A pirított bacont már egy kicsit túlzásnak éreztem volna :) majd legközelebb..., vagy esetleg még egy kis sült krumplit?! :)

IMG_7733.jpg

Hozzávalók a húspogácsához (4 személyre):

250 g darált marhahús (20% zsírtartalommal)

250 g darált sertéshús (20% zsírtartalommal)

1,5 tk mustár

1 közepes fej vöröshagyma

1 db tojás

2 ek zsemlemorzsa

só, bors ízlés szerint (tudom, ez a megfogalmazás nagyon idegesítő...)

Tipp: bármilyen fűszereket használhatunk, akár friss zöldeket is: koriander, petrezselyem vagy akár menta, ha pl. bárányhúsból készítjük!

Elkészítés:

Tipp: Természetesen a legjobb az lenne, ha magunk darálnánk le a húst és a zsiradékot is.

Jól dolgozzuk össze a húst és az apróra vágott vagy gépben aprított hagymát, adjuk hozzá a fűszereket, a mustárt, a tojást. A zsemlemorzsát csak a legvégén, amikor már homogén masszát kaptunk.

Egy kicsit hagyjuk pihenni a keveréket.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Kézzel formázzunk nagyobb méretű pogácsákat a masszából, lehetnek vastagabbak, de nyugodtan készíthetjük laposabbra is - csak figyeljünk a sütési időre!

Sütőpapírral bélelt sütőlemezen helyezzük egymás mellé a húspogácsákat és süssük kb. 20 percig.

Ha megsült, a kiszemelt és felszeletelt sajtot tegyük rá a még meleg húspogácsára, hogy szépen ráolvadjon!

 

Hozzávalók a házi tartárhoz:

1 db tojássárgája

1 kk dijoni mustár

1 kk tárkonyos ecet

125 ml olaj

csipetnyi só és bors

1 tk citromlé

15 g csemege uborka

15 g kapribogyó

1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A tojássárgáját a mustárral, az ecettel és a sóval-borssal egy tálban összekeverjük.

A tálat lehetőség szerint csúszásmentesítsük (pl. parafa alátét...).

Folyamatosan keverve, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, amíg sűrűbb nem lesz a masszánk. Ekkor már bátrabban löttyinthetjük bele az olajat, de a kevergetéssel nem szabad leállni!

Végül a citromlevet is belekeverjük.

Az apróra vágott csemege uborkát, a leöblített és apróra vágott kapribogyót és a petrezselymet hozzáadjuk az elkészített majonéz-alaphoz.

 

Hozzávalók a bucihoz (4 személyre):

150 g grahamliszt

100 g búzafinomliszt

25 g vaj

15 g élesztő

1,5 ek cukor

1,5 tk só

125 ml tej

1 db tojás

Elkészítés:

A langyos, 1/2 ek cukorral elkevert tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, ehhez adjuk hozzá az élesztős keveréket, majd a maradék cukorral és a sóval jól összedolgozzuk.

Meleg helyen, konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.

A tésztából formázzunk 4 db bucit, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve, letakarva hagyjuk még állni 30 percet.

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra, kenjük le a bucik tetejét a felvert tojással és szórjunk rá szezámmagot vagy egyéb magot - de ezt akár el is hagyhatjuk.

10 perc után vegyük lejjebb 200 fokra a sütőt és süssük még kb. 15 percet, illetve amíg aranybarnára nem sül.

Tipp: végül a bucikat félbevágva egy kicsit megpiríthatjuk, majd ízlés szerint összerakjuk a hamburgert!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr675024430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása