Hogy ne legyen akkora bűntudatunk, ha befalunk egy hamburgert - gondoltam reformosítom egy kicsit.
1. Készítsük zöldségfasírtból.
2. Házi kenőccsel.
3. Sok zöldsalátával.
4. Korpásbucival.
Ebből az lett, hogy házi grahamlisztes zsemlét megpakoltunk marha-sertés húspogácsával, vegyes zöldsalátával, házi tartárral (kapribogyós-uborkás házi majonéz) és még rádobtunk a húsra egy szelet sajtot is :)
A pirított bacont már egy kicsit túlzásnak éreztem volna :) majd legközelebb..., vagy esetleg még egy kis sült krumplit?! :)
Hozzávalók a húspogácsához (4 személyre):
250 g darált marhahús (20% zsírtartalommal)
250 g darált sertéshús (20% zsírtartalommal)
1,5 tk mustár
1 közepes fej vöröshagyma
1 db tojás
2 ek zsemlemorzsa
só, bors ízlés szerint (tudom, ez a megfogalmazás nagyon idegesítő...)
Tipp: bármilyen fűszereket használhatunk, akár friss zöldeket is: koriander, petrezselyem vagy akár menta, ha pl. bárányhúsból készítjük!
Elkészítés:
Tipp: Természetesen a legjobb az lenne, ha magunk darálnánk le a húst és a zsiradékot is.
Jól dolgozzuk össze a húst és az apróra vágott vagy gépben aprított hagymát, adjuk hozzá a fűszereket, a mustárt, a tojást. A zsemlemorzsát csak a legvégén, amikor már homogén masszát kaptunk.
Egy kicsit hagyjuk pihenni a keveréket.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kézzel formázzunk nagyobb méretű pogácsákat a masszából, lehetnek vastagabbak, de nyugodtan készíthetjük laposabbra is - csak figyeljünk a sütési időre!
Sütőpapírral bélelt sütőlemezen helyezzük egymás mellé a húspogácsákat és süssük kb. 20 percig.
Ha megsült, a kiszemelt és felszeletelt sajtot tegyük rá a még meleg húspogácsára, hogy szépen ráolvadjon!
Hozzávalók a házi tartárhoz:
1 db tojássárgája
1 kk dijoni mustár
1 kk tárkonyos ecet
125 ml olaj
csipetnyi só és bors
1 tk citromlé
15 g csemege uborka
15 g kapribogyó
1 ek finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A tojássárgáját a mustárral, az ecettel és a sóval-borssal egy tálban összekeverjük.
A tálat lehetőség szerint csúszásmentesítsük (pl. parafa alátét...).
Folyamatosan keverve, szinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat, amíg sűrűbb nem lesz a masszánk. Ekkor már bátrabban löttyinthetjük bele az olajat, de a kevergetéssel nem szabad leállni!
Végül a citromlevet is belekeverjük.
Az apróra vágott csemege uborkát, a leöblített és apróra vágott kapribogyót és a petrezselymet hozzáadjuk az elkészített majonéz-alaphoz.
Hozzávalók a bucihoz (4 személyre):
150 g grahamliszt
100 g búzafinomliszt
25 g vaj
15 g élesztő
1,5 ek cukor
1,5 tk só
125 ml tej
1 db tojás
Elkészítés:
A langyos, 1/2 ek cukorral elkevert tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, ehhez adjuk hozzá az élesztős keveréket, majd a maradék cukorral és a sóval jól összedolgozzuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.
A tésztából formázzunk 4 db bucit, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve, letakarva hagyjuk még állni 30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra, kenjük le a bucik tetejét a felvert tojással és szórjunk rá szezámmagot vagy egyéb magot - de ezt akár el is hagyhatjuk.
10 perc után vegyük lejjebb 200 fokra a sütőt és süssük még kb. 15 percet, illetve amíg aranybarnára nem sül.
Tipp: végül a bucikat félbevágva egy kicsit megpiríthatjuk, majd ízlés szerint összerakjuk a hamburgert!