HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2013.07.31. 19:33 Zaychick

Azta-pasta

Címkék: tészta

Szeretem a jó minőségű, különböző lisztből készített bolti száraztésztákat - hétköznap nem is tudom másképp megoldani a főzést, ha arra vágyunk. De ha hétvégére tervezzük, úgy előbújik belőlem a tésztakészítő kisiparos és a konyha úgy néz ki, mint egy droglabor.

Nincs gépem - kézzel dagasztom és nyújtom, majd formára szeletelem egy éles késsel. Itt megragadnám az alkalmat és üzennék:

Kedves Mikulás! Nagyon szeretnék egy tésztakészítő gépet, kérlek gondolj rám is, ha leadod a megrendelésed a manóidnál a gyárban! Én addig szerzek egy jókora csizmát :) Szívből köszönöm, NyuszMousse

Addig is bátran hozzáfoghatunk, ha nincs gépünk otthon. Ugyan egy picit tovább tart a nyújtása és nem lesz olyan szabályos, de a végeredmény magáért fog beszélni :)

A tészta puhább, ízletesebb - szinte abba sem lehet hagyni az evést, annyira finom.

hazi_teszta_7.jpg

Talán van olyan, aki hasonlóan érez dagasztás és nyújtás közben, mint én (vagy mégsem): kikapcsolok-ellazulok miközben figyelem, hogy a különböző halmazállapotú hozzávalókból hogyan válik a tészta homogén anyaggá. A kezeim között jön létre, én alkotom. Jó érzés.

Hozzávalók (2 személyre):

165 g finomliszt (lehet kísérletezni egyéb lisztfajtákkal is!)

1 kk só

2 tojás 

Elkészítés:

Tiszta felületen készítsünk fészket a lisztből, sóból a tojásoknak.

hazi_teszta_1.jpg

Egy villával - lassan, belülről kifelé haladva - keverjük a tojásokhoz a lisztet. 

hazi_teszta_2.jpg

Ha már elég sűrű a masszánk és nem folyik, kezdjük el kézzel összedolgozni a munkafelületen maradt liszttel addig, amíg már nem vesz fel többet.

hazi_teszta_3.jpg

Tisztítsuk meg a munkafelületet a dagasztáshoz. Ha úgy érezzük ragacsos a tésztánk, adjunk hozzá lisztet - de vigyázni kell, mert hamar megkeményedhet, ha többet dolgozunk bele.

A tésztát kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg ruganyossá nem válik.

hazi_teszta_4.jpg

Csomagoljuk folpackba vagy tegyük légmentesen záródó dobozba és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percet.

Most jön a kevésbé szeretett része, a nyújtás. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre szépen kinyújtanunk!

A lisztezett munkafelületen kisebb adagokban nyújtsuk ki a tésztát, én ezt a mennyiséget felezem. A nem használt részét vissza kell csomagolni a folpackba (vagy visszatenni a dobozba).

A tésztát sima sodrófa segítségével nyújtjuk, mindig belülről kifelé haladva és a nyújtások között 90 fokkal elforgatva azt. Ha a vastagság elérte a 3 mm-t, úgy már ovális/téglalap alakra nyújtjuk tovább a tésztát. Ha elérjük a kívánt vastagságot, úgy fektessük egy tiszta és száraz konyharuhára és hagyjuk kb. 20 percet száradni.

hazi_teszta_6.jpg

Lisztezett munkafelületen éles késsel vágjuk fel a kívánt méretre, formára.

Tipp: A főzővízbe ne tegyünk olajat, inkább álljunk mellette és keverjük meg, hogy ne tapadjon össze - így az olaj nem képez rajta réteget, a mártást sokkal jobban fogja felszívni a tészta. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr565407650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása