Szeretem a jó minőségű, különböző lisztből készített bolti száraztésztákat - hétköznap nem is tudom másképp megoldani a főzést, ha arra vágyunk. De ha hétvégére tervezzük, úgy előbújik belőlem a tésztakészítő kisiparos és a konyha úgy néz ki, mint egy droglabor.
Nincs gépem - kézzel dagasztom és nyújtom, majd formára szeletelem egy éles késsel. Itt megragadnám az alkalmat és üzennék:
Kedves Mikulás! Nagyon szeretnék egy tésztakészítő gépet, kérlek gondolj rám is, ha leadod a megrendelésed a manóidnál a gyárban! Én addig szerzek egy jókora csizmát :) Szívből köszönöm, NyuszMousse
Addig is bátran hozzáfoghatunk, ha nincs gépünk otthon. Ugyan egy picit tovább tart a nyújtása és nem lesz olyan szabályos, de a végeredmény magáért fog beszélni :)
A tészta puhább, ízletesebb - szinte abba sem lehet hagyni az evést, annyira finom.
Talán van olyan, aki hasonlóan érez dagasztás és nyújtás közben, mint én (vagy mégsem): kikapcsolok-ellazulok miközben figyelem, hogy a különböző halmazállapotú hozzávalókból hogyan válik a tészta homogén anyaggá. A kezeim között jön létre, én alkotom. Jó érzés.
Hozzávalók (2 személyre):
165 g finomliszt (lehet kísérletezni egyéb lisztfajtákkal is!)
1 kk só
2 tojás
Elkészítés:
Tiszta felületen készítsünk fészket a lisztből, sóból a tojásoknak.
Egy villával - lassan, belülről kifelé haladva - keverjük a tojásokhoz a lisztet.
Ha már elég sűrű a masszánk és nem folyik, kezdjük el kézzel összedolgozni a munkafelületen maradt liszttel addig, amíg már nem vesz fel többet.
Tisztítsuk meg a munkafelületet a dagasztáshoz. Ha úgy érezzük ragacsos a tésztánk, adjunk hozzá lisztet - de vigyázni kell, mert hamar megkeményedhet, ha többet dolgozunk bele.
A tésztát kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg ruganyossá nem válik.
Csomagoljuk folpackba vagy tegyük légmentesen záródó dobozba és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percet.
Most jön a kevésbé szeretett része, a nyújtás. Ne keseredjünk el, ha nem sikerül elsőre szépen kinyújtanunk!
A lisztezett munkafelületen kisebb adagokban nyújtsuk ki a tésztát, én ezt a mennyiséget felezem. A nem használt részét vissza kell csomagolni a folpackba (vagy visszatenni a dobozba).
A tésztát sima sodrófa segítségével nyújtjuk, mindig belülről kifelé haladva és a nyújtások között 90 fokkal elforgatva azt. Ha a vastagság elérte a 3 mm-t, úgy már ovális/téglalap alakra nyújtjuk tovább a tésztát. Ha elérjük a kívánt vastagságot, úgy fektessük egy tiszta és száraz konyharuhára és hagyjuk kb. 20 percet száradni.
Lisztezett munkafelületen éles késsel vágjuk fel a kívánt méretre, formára.
Tipp: A főzővízbe ne tegyünk olajat, inkább álljunk mellette és keverjük meg, hogy ne tapadjon össze - így az olaj nem képez rajta réteget, a mártást sokkal jobban fogja felszívni a tészta.