HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2014.02.19. 20:41 Zaychick

A másfél éves Pizza-projekt

Címkék: tészta pizza vendégváró

Nagyjából másfél év kellett hozzá, amíg kikísérleteztük a mi "igazi" pizzatésztánkat. A "mi" ebben az esetben: én elkészítem, Férjemuram meg minősíti :)

A tesztfázis kissé hosszúra nyúlt, de végre összejött az anyag minőségének-mennyiségének és a dagasztási-pihentetési-sütési eljárás tökéletes kombinációja.

Nagyon fontos a tészta sütésének idejéhez az élesztő mennyiségének pontos meghatározása, ezért korábban mindig csak annyit gyúrtam be, amennyit akkor megettünk. De hát ki tudna ellenállni este egy kis sajttal és baconnal csavart péksüteménynek?!

De lássuk is a tésztát! Az adag 4 személyes, ami 2 pizzát jelent - magunknak 1-et sütök, 1 adagnyiból pedig 4 nagyobb rudat készítek, de lehet bármilyen más formát is: csiga, kifli, batyu, stb.

Hozzávalók (4 személyre, 2 adag pizzatészta):

10 g friss élesztő

300 g langyos víz

1,5 ek nádcukor - Naturganik Lágy sötétbarna Nádcukor

300 g finomliszt - Szabó Malom Búzafinomliszt

100 g rétesliszt - Szabó Malom Rétesliszt

100 g teljes kiőrlésű liszt - Szabó Malom Teljes kiőrlésű Búzaliszt

1 ek sikér (elhagyható) -  Natura Búzasikér

10-13 g só (ízlés szerint)

50 g olívaolaj

Elkészítés:

A cukrot a vízben feloldom, belemorzsolom az élesztőt.

A dagasztótálba kimérem a liszteket, a sót és a sikért. Hozzáöntöm az élesztős vizet és elkezdem összedolgozni. Most már géppel, de régebben kézzel - úgy is kiváló tészta lett belőle!

Miközben dagasztok, a kimért olajat szép óvatosan rácsorgatom a masszára.

DSCF2196.jpg

Ha már szép homogén a tésztánk, akkor letakarva pihentessük hűvösebb helyen 30 percet.

DSCF2200.jpg

Tipp: Spájzzal rendelkezők előnyben, de ne csüggedjen, akinek nincsen: télen tökéletesen megteszi, ha letesszük az erkélyajtó elé. Többszörösen tesztelve :)

Jöhet a következő dagasztás, kb. 2 percen keresztül átdagasztjuk a tésztát, majd jöhet a jól megérdemelt pihenés - nekünk is - kb. 1-1,5 óra hosszat.

DSCF2203.jpg

Ennek a mennyiségnek a felét veszem és lisztezett felületen kinyújtom. Ne aggódjunk, ha úgy érezzük a tésztánknak önálló akarata van, a pizzatészta rugalmas, így egy kissé macerásabb a nyújtása.

Tipp: Ha olyan helyen vagyunk, ahová nem vittük magunkkal a csodás nyújtófánkat - semmi gond, egy üres és jól letisztított boros- vagy pálinkásüveg kisegíthet bennünket és éhező - de szomjasnak már biztosan nem mondható - társainkat :)

A lisztezett sütőlapra helyezzük a kinyújtott tésztát és letakarva 10 percet megint pihenni hagyjuk.

Tipp: Ha nincsen speckó lapunk, használjuk a sütőnkhöz kapott sima lapot - tökéletesen megteszi. Vigyázzunk, a pizzasütő-lapok általában 250 fokig bírják csak a hőmérsékletet! Ha vékony tésztás, ropogós pizzát szeretnénk, amit 300 fokon kell sütni, akkor a sütőnk lapja a megoldás! Egyik esetben se használjunk sütőpapírt, mert nem bírja a magas hőt! Bőven tökéletes a liszt.

Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul-felül sütés). 300-ra, ha vékony tésztás pizzát szeretnénk. Mindkét fajtát a sütő középső sínén sütjük.

DSCF2215.jpg

A sütési időkről és a hozzávalók időzítéséről egy pár szót még mondanék. A vastagabb tésztásat kb. 14-16 percig sütöm, félidőnél ütöm rá a tojást és kb. 10 percnél szórom rá a sajtot. A vékony tésztásat kb. 8 percig sütöm, félidőnél ütöm rá a tojást és már szórom is rá a sajtot. Persze célszerű a saját sütőnkhöz igazítani az időzítéseket, az előbbieket tekintsétek javaslatnak. A tojás állagának nálunk lágyan folyósnak kell lennie, ha tehát rendesen átsültet szeretne valaki, akkor előbb kell ráütni!

Én 4-5 rávalónál többet sosem teszek rá és ebben benne van a sajt is. De persze gyomor válogatja :)

Tipp: Ha nem használtuk fel a 2. adag pizzát, akkor készítsünk belőle vacsorát-reggelit vagy szimplán vendégváró nasit az alábbiak szerint: 4 felé veszem a tésztát, egyenként kinyújtom hosszú ovális alakra, ráteszem a bacont, a sajtot és felcsavarom átlósan (hogy lehetőleg csak 1 réteg tészta ölelje a tölteléket). Lisztezett sütőlapon, 220 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütöm. A töltelék a fantáziátokra és ízlésetekre van bízva - mi ezt szeretjük a legjobban, egy kis tejfölbe mártogatva :) Ha még ízletesebbre vágyunk, a tejfölt lehet ízesíteni fűszerekkel és/vagy zúzott, friss fokhagymával.

Sajnos az elkészült pizzá(k)ról eddig még nem sikerült képet készítenem - legközelebb igyekszem még a "elsáskásodásunk" előtt kattintani egy párat :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr425447860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása