HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2013.08.16. 20:44 Zaychick

Egy tál harmónia

Címkék: leves gomba zeller

Úgy bánok az edénnyel, a fakanállal és a hozzávalókkal, ahogyan a vászonnal, az ecsettel és a festékekkel :) Ez az egyik közös vonásom a Nagymamámmal, hogy mindketten nagyon szeret(t)ünk festeni - ma lenne 87 éves. Tényleg a szíve vezette az ujjait, nem a szeme - hiszen Ő még akkor is ecsetet fogott a kezébe, amikor már elveszítette látása 80%-át. Több, mint száz kép - életének egy-egy kis darabkája díszíti rokonok, barátok, ismerősök otthonát. Festményei közül ez az egyik kedvencem, mert azokra a szép történetekre emlékeztet, amiket a gyermekkoráról mesélt nekünk.

kep02.jpg

A harmónia nemcsak a vásznon, hanem egy tálon is visszaköszönhet :) Mivel nem mindenki kedveli az intenzív, kissé vad ízét a zellernek, ezért szoktam rajta lágyítani például gombával. Pontosabban ugyanannyit teszek bele, mint a zellerből. Hívhatjuk egyensúly-levesnek is, mert csodásan kiegészítik egymást :)

Tipp: Zeller helyett kipróbálhatunk más erőteljesebb ízű zöldségeket, vagy fordítva: aromásabb gombához választhatunk pl. karalábét, krumplit.

Sűrítéshez nem használok lisztet, csak a jól bevált főzőtejszínt - ami ugyancsak tompítja az ízeket és a színeket.

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb újhagyma

250 g zeller

250 g gomba

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors

olaj

100-150 ml főzőtejszín

Elkészítés:

Egy kis olajon üvegesre pirítom a hagymát a felcsíkozott zellerrel.

A gombát felkockázom - közben figyeljük a zellert, hogy nem kap-e oda - ha úgy kényelmesebb, inkább vegyük le a tűzhelyről az edényt, amíg nem végzünk a gomba feldarabolásával.

Mielőtt a gombát is rádobnánk a zellerre, előtte tegyük bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát 1-2 perce és forgassuk össze.

Keverjük bele a gombát is, sózzuk-borsozzuk.

Tipp: Vigyázzunk a borssal, mert a zeller is "borsos" tud lenni!

DSCF2020.jpg

Ne ijedjünk meg, hogy le akar ragadni, kevergessük csak tovább - nem kell több olaj, levet fog ereszteni a gomba.

Kb. 4-5 dl víz vagy alaplé szükséges, hogy megfelelő mennyiségű levünk maradjon a turmixoláshoz. A lében előbb puhára főzzük a hozzávalókat, majd turmixoljuk.

Már nem teszem vissza a tűzhelyre, csak főzőtejszínnel krémesítem és tálalhatjuk!

DSCF2029.jpg

Tipp: Feldobhatjuk egy kis pirított baconnal, reszelt sajttal vagy készíthetünk hozzá levesbetétet is: pl. lenmagosat, fűszereset, búzadarásat, zabpelyheset... (annyi variáció van, hogy azt hiszem erről lesz majd egy külön bejegyzésem). 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr875447865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása