...ad Neked erőt és mindent lebíró akaratot! Kedvenc gyerekkori filmünkből, a kedvenc Bátyámnak :)
Ez a bejegyzés kifejezetten az Ő kedvéért készült, mert a minap kérdezősködött, hogyan is készíthetne házi kekszet. A családban mindig volt - kakaó, kávé, tea, vagy tej mellé. Tehát nem csak a Puffin, hanem a keksz is übertápol :) Na meg a hagymás bab :D
Hát íme, egyszerű és nagyszerű: vaníliás keksz.
Hozzávalók (kb. 50 db):
100 g szobahőmérsékletű vaj
70 g nádcukor - Naturganik Lágy sötétbarna Nádcukor (ha kevésbé szeretnénk édesen, 50 g is elég lehet)
1 vaníliarúd kikaparva (vagy 1 tk vaníliapor/őrlemény)
1 csipetnyi só
125 g finomliszt - Szabó Malom Búzafinomliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt - Szabó Malom Teljes kiőrlésű Búzaliszt
1 tojás (külön kell majd a sárgája és a fehérje)
Elkészítés:
A vajat keverjük habosra, vagy fakanállal vagy géppel.
Először a cukrot, a vaníliát és a tojássárgáját adjuk hozzá, jól összedolgozzuk. Majd a sót és a tojásfehérjét, kb. 1 percig keverve így a masszát.
Utoljára tesszük bele a liszteket, éppen addig keverjük, amíg a liszteket teljesen beledolgozzuk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tésztából formáljunk hengert, az átmérője kb. 2,5-3 cm-es legyen.
Tipp: Szórjunk nádcukrot a gyúrófelületre, majd hempergessük meg benne a hengerünket. Ettől nem lesz szép, inkább csak érdekes :)
Sütőfóliával bélelt tepsire helyezzük kis hézagokat hagyva a félcentis vastagságúra vágott kekszeket.
Süssük kb. 12-15 percig.
Vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Dobozban tároljuk - ha el nem fogy hamarabb :)
Tipp: Természetesen ízesíthetjük egyéb fűszerekkel is, tehetünk a tetejére aszalt szilvát, dióféléket, stb. Kihűtve csokoládéba is márthatjuk, nem fogja elrontani, az biztos :)