HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2017.05.23. 11:05 Zaychick

Csücsök a Prücsöknek

Címkék: kifli tészta teljes kiőrlésű

Amióta a Kisfiam ehet pékárut, igyekszem saját sütésűt nyomni a kis mancsába. Előtte is készítettem kenyeret, de a kiflit sokkal jobban szereti, abból is a csücskét, illetve csücskeit :)

Az alapreceptet a neten is megtaláljuk pl. "Nosztalgia kifliként", "Tejes kifliként", én is innen gyűjtöttem össze ötletnek még tavaly ősszel - azóta próbálgattam mindenféle reformosabb, illetve gluténmentes és laktózmentes variációkban.

Azt osztom meg, amit a legtöbben szeretnek a családban - tehát nem a fűrészpor-állagú és nagyon egészséges verziót (de majd arról is írok egy bejegyzést - hátha valaki mégis megpróbálná, szerintem érdemes). 

Az alábbi alapanyagmennyiségből a legtöbben 8 db kiflit sütnek, de nekünk jobban bevált a kisebb, kb. 50 g-os súlyú, melyekből így 12 db-ot készíthetünk.

Természetesen volt segédem is, az elkészítési időt ugyan kissé megdobja, de az élmény kihagyhatatlan :D

_dsc3992.jpg

 

Hozzávalók a tésztához:

25 g friss élesztő (de porral is lehet) 

250 ml tej + 1 ek a kiflik megkenéséhez

25 g vaj (szobahőmérsékletű)

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

250 g kenyérliszt (sima búzafinomliszt is jó, esetleg tehetünk bele 1 kk sikért)

1 tk só (kb. 8 g)

Tipp: a só intenzitása különböző lehet, pl. a himalájai kevésbé sós, abból több kell.

Tipp: ha "csak" laktózérzékenység a probléma, akkor használjunk laktózmentes termékeket és máris működik a recept úgy is.

 

Elkészítés:

1,5 dl tejet meglangyosítunk és felfuttatjuk az élesztőt.

Tipp: ahogy korábban is írtam, az élesztőt morzsoljuk, a tejet pedig valóban csak langyosítjuk!

A maradék tejet is meglangyosítjuk és a vajat pedig megolvasztjuk.

Ha felfutott az élesztő, akkor egy tálban összedolgozzuk a folyékonyabb és a szilárdabb anyagokat.

Tipp: ha gépet használunk, akkor célszerű a sort a folyékonyakkal kezdeni és úgy beleszórni a liszteket, a sót. Ha kézzel dolgozunk, akkor pedig fordítva: lisztekkel kezdjük és a sóval, majd jöhet a tej, az élesztős tej és végül a vaj.

Géppel közepesnél alacsonyabb erősségen (4/10) kb. 5 perc alatt dagasztjuk be, kézzel ennek lehet akár a duplája is. Lelkes séfsegédek előnyben :D

Tipp: ha picit ragadósabb a tészta, akkor nyugodtan szórhatunk még bele lisztet - ha nem vagyunk biztosak a kezünk mértani pontosságában, úgy inkább evőkanállal adagoljuk ;)

Jól összedolgozzuk a tésztát és pihentetjük pár percig, amíg előszedjük a nyújtáshoz a kellékeket - igen, az agilis segédünk is beleszámít, bár eddig még nem sikerült nála előbb odaérnem az asztalhoz :D

A tésztát lisztezett deszkán cipóvá formáljuk és harmadoljuk (ha 8 db kiflit szeretnénk, akkor csak felezzük).

Az egységeket külön kinyújtuk köralakúra, kb. 2-3 mm vastagságnyira és négy cikkre vágjuk.

screenshot_20170523.png

Majd ezeket is egyenként kinyújtjuk - gyakorlással már menni fog, hogy inkább a középső szakaszt vékonyítjuk, a széleket csak finomabban simítjuk át. De ígérem, elsőre is nagyon finom kifliket fogunk sütni :)

Tipp: érdemes enyhén lisztezett deszkán csinálni, de vigyázzunk, hogy ne lisztezzük túl, mert akkor a tészta nagyon csúszni fog és a felsodrása már igazán nagy kihívás lesz. 

_dsc3969.jpg

Most jön a tészta felcsavarása. Talán jobb lenne egy videó, de azzal most nem rendelkezem - így megpróbálom szemléletesen leírni. Alulról, a széles ívről kezdjük a feltekerését, szorosan és többször előre-hátra görgetve az ujjaink alatt. Főleg a két szélét kell szépen ívesen sodornunk, hogy helyes, tompább kis csücskök legyenek belőlük és ne legyen "szúrós-éles" a formájuk.

screenshot_20170523_3.png

Tekerjük fel végig. Ha szeretnénk egyenes kifliket, akkor máris tehetjük a szilikonos papírral bélelt sütőtálcára, ha inkább íveset, akkor formázzuk igényeinknek megfelelően és úgy helyezzük a papírra. Ez már gyerekjáték :) kivéve, ha a kedvenc sütőpajtink még utolsó simításokat végez a kifliken :D De lehet én értem félre és csak a tészta rugalmasságát ellenőrzi nyomkodással ;) Ha szépen kiraktuk a nyers kiflikkel a tálcát, akkor melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütésen. A kifliket nem szükséges letakarni, nyugodtan pihenjenek így. 

Ha kész a sütőnk, akkor kenjük le vékonyan a kiflik tetejét egy kis tejjel (összesen kb. 1 ek tej), majd tegyük be és a középső sínen süssük pirulásig őket - 12 db-nál kb. 15 perc, 8 db-nál inkább 18-20 perc.

Ha megsültek, vegyük ki a kifliket és tegyük át fára kihűlni. Sajnos nálunk képtelenség kivárni ezt az időt, de langyosan és fújogatással már kicsiknek és nagyoknak is ehető :) Kipróbáltuk :D

 

_dsc3985.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr9912530875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása