Szeretjük a rakott zöldséges ételeket, viszont a rizsért nem vagyok annyira oda. Elkezdtem hát helyettesítő termékeket keresni a piacon. Találtam is, nem is egyet. Kedvenceim a hajdina, árpagyöngy, bulgur és most már a köles is. Néha a véletlenen, illetve a lustaságon múlt, hogy mit mivel próbáltam főzni. Amióta az eszemet tudom, a marhapörköltet tarhonyával esszük. Egyik alkalommal nem volt itthon és nem volt kedvem boltba menni sem, így főztem hozzá hajdinát - isteni lett! A rakottakat sokáig csak árpagyönggyel készítettem, de egyszer nem volt itthon és megcsináltam hajdinából - ezt is érdemes kipróbálni! Hogy jutottam el a kölesig? Nem volt itthon se hajdina, se árpagyöngy... :)
Hozzávalók:
500 g darált hús (én most pulykaszárnyból készítettem)
200-250 g köles (egy teásbögrényi)
1 nagyobb fej vöröshagyma
só
bors (vegyes)
majoranna
őrölt kömény
olaj
12 db kelkáposzta-levél
500 g tejföl
1 db tojás
+ tejföl az étkezéshez (ez nálunk kb. ugyanennyi)
Elkészítés:
Az átmosott kölest főzzük meg a leírásnak megfelelően (nálam: 2,5 szeres vízben puhára főzni).
A hagymát vágjuk apró kockára és pirítsuk üvegesre.
Adjuk hozzá a fűszereket, majd a húst. Süssük fehéredésig.
Ha készen van a köles, keverjük össze a hússal és egy kicsit píritsuk meg, majd tegyük félre hűlni.
A káposztaleveleket egyenként lemossuk és forró, lobogó sós vízben kb. 4 percig főzzük. Lecsöpögtetjük és hagyjuk egy picit hűlni. Majd a megtöltött és összegöngyölt csomagokat egymáshoz szorosan lefektetjük egy kiolajozott tepsibe. Pici olajat a tetejére is csurgatok.
Tipp: ne ijedjünk meg, ha a levelek el-, kiszakadnak - göngyölítésnél egy picit többet kell ügyeskedni vele!
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A tejfölt keverjük ki a tojással és kenjük egyenletesen rá a káposztára. Rázuk meg egy kicsit a tepsit, hogy a tejföl mindenhol befedje a hézagokat.
Tipp: a tojásos-tejfölt nyugodtan ízesíthetjük egyéb fűszerekkel, fűszerkrémekkel! Csak vigyázzunk, hogy összeségében az ételt ne sózzuk túl!
Süssük kb. 20-30 percig, amíg megbarnulnak a szélek.