Az általános iskolai menzáról nem hiszem, hogy sokan tudnának pozitívan nyilatkozni - de talán egy-egy étel a mai napig is kellemes emlékeket ébreszt bennünk, akinek van olyan.
Nekem több is, de ez annak köszönhető, hogy általános iskolai élményeimet Budapesten kívül, Moszkvában és Rigában tölthettem. Itthonról csak a csokoládé öntetes piskótakocka és a vizezett tejbegríz jut eszembe. Az orosz menzáról többet is tudnék sorolni, például a hajdinakását, a zabkását, a blinit, a tejlevest...
Kint nem csak a menza volt jobb, de az iskolai közösség is - sajnálom, de így van. Érdekes, mert kint nyugatról jött gyereknek számítottam és mégsem közösítettek ki, sőt segítettek beilleszkedni - csodás évek voltak, ezúton is köszönöm Nekik! Itthoni élményeket meg hagyjuk, biztosan szükséges volt az a sok negatív tapasztalat a jellemfejlődésemhez. Így azt hiszem, nekik is köszönöm!
De kicsit elkanyarodtam a menzától, íme itt az egyik kedvencem: a zabkása! Egészségünkre!
Hozzávalók (2 személyre):
2 bögre tej
1 bögre zabpehely
1,5 tk nádcukor
csipet só
Elkészítés:
Egy lábosban feltesszük a tejben elkevert zabpelyhet főzni. Hozzáadjuk a cukrot és a sót.
Célszerű végig kevergetni, ha már elkezd besűrűsödni levesszük a tűzről és lefedjük.
Kb. 10 perc múlva fogyasztható.
Tálalhatjuk lekvárral, kakaós öntettel, fahéjjal, kompóttal, friss gyümölcsökkel.
Tipp: 1-1 bögre vizet és tejet, illetve cukorpotlókat is használhatunk, ha túl magasnak ítéljük a szénhidrát mennyiségét!