Tudok még egy párat: Tom és Jerry, Terence Hill és Bud Spencer, Stewie és Brian, Sherlock Holmes és Dr. Watson... na meg Bob és Bobek a konyhámban :)
Hozzávalók a mousse-hoz (4 személyre):
160 g étcsokoládé (min. 70%)
25 g vaj
3 db tojás
2 ek cukor (bármilyen)
120 ml tejszín (min. 30%)
1 tk vaníliakivonat vagy egyéb (akár szeszes) ízesítő
Elkészítés:
Az elkészítéshez min. 4 edény szükséges - ha nem szeretnénk közben mosogatni-törölgetni :)
Vízgőz felett olvasszuk meg az összetört csokoládét a vajjal együtt, majd tegyük félre egy kicsit hűlni - a vízgőz maradjon, még kell!
A tojássárgáját a fele cukorral kevergetve melegítsük fel a vízgőz felett, majd levéve róla verjük fel habosra - kézzel vagy géppel, egészen addig, amíg halvány színt nem kap a tojássárgája. Adjuk hozzá óvatosan a csokoládés masszához és keverjük finoman át.
Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a maradék cukorral. A habot óvatosan, legalább két részletben forgassuk bele a csokoládés masszába - próbáljuk meg minél kevésbé összetörni.
Verjük fel kemény habbá a tejszínt a vaníliakivonattal, majd ezt is óvatosan forgassuk bele a masszába.
Tipp: a tejszínt használat előtt betehetjük egy pár percre a mélyhűtőbe, vagy jégfürdőbe helyezhetjük a felverésre kiszemelt edényt és úgy dolgozzunk!
Kanalazzuk ki a krémet kis poharakba és tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul.
Tipp: ha még több mindent szeretnénk összekenni és nem unjuk a mosogatást, akkor habnyomózsákot is használhatunk :) sokkal precízebben lehet tölteni vele a krémet!
Tálalás előtt a tetejét csinosíthatjuk csokoládéforgáccsal, mentalevéllel, kandírozott ibolyával... Én leginkább kiskanállal díszítve szeretem :)
Hozzávalók a sorbet-hoz:
300 g gyümölcshús (narancs)
25 g cukor (bármilyen)
1 tk víz
Elkészítés:
A vízben a cukrot lassú tűzön melegítsük feloldódásig. Forraljuk fel, majd hűtsük le.
A narancsokat hámozzuk meg és hártyázzuk le, hogy a lehető legtisztább gyümölcshúst kapjuk.
A cukorsziruphoz adjuk hozzá a gyümölcshúst és robotgéppel pürésítsük.
Hogy szép homogén legyen a masszánk, apró lyukú szűrőn dolgozzuk még át.
Ha van fagylaltkészítő gépünk, úgy egyszerűbb: használjuk!
Ha nincs, akkor marad a macerás megoldás: egy mélyhűtésre alkalmas és lehetőleg laposabb tálba tesszük a keveréket. Amint kásássá vált, kivesszük és áttesszük egy lehűtött és magasabb falú edénybe, hogy robotgéppel összezúzhassuk a jégkristályokat! Ezt még 1x meg kell ismételni! Majd vissza a mélyhűtőbe tálalásig.
Nagyon finom önmagában is, az étcsokoládé mousse csak ráadás :)