HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2013.01.22. 21:13 Zaychick

Narancs sorbet és csokoládé mousse: az ütős duó

Címkék: csokoládé narancs sorbet mousse

Tudok még egy párat: Tom és Jerry, Terence Hill és Bud Spencer, Stewie és Brian, Sherlock Holmes és Dr. Watson... na meg Bob és Bobek a konyhámban :)

IMG_7741_3.jpg

Hozzávalók a mousse-hoz (4 személyre):

160 g étcsokoládé (min. 70%)

25 g vaj

3 db tojás

2 ek cukor (bármilyen)

120 ml tejszín (min. 30%)

1 tk vaníliakivonat vagy egyéb (akár szeszes) ízesítő

Elkészítés:

Az elkészítéshez min. 4 edény szükséges - ha nem szeretnénk közben mosogatni-törölgetni :)

Vízgőz felett olvasszuk meg az összetört csokoládét a vajjal együtt, majd tegyük félre egy kicsit hűlni - a vízgőz maradjon, még kell!

A tojássárgáját a fele cukorral kevergetve melegítsük fel a vízgőz felett, majd levéve róla verjük fel habosra - kézzel vagy géppel, egészen addig, amíg halvány színt nem kap a tojássárgája. Adjuk hozzá óvatosan a csokoládés masszához és keverjük finoman át.

Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket a maradék cukorral. A habot óvatosan, legalább két részletben forgassuk bele a csokoládés masszába - próbáljuk meg minél kevésbé összetörni. 

Verjük fel kemény habbá a tejszínt a vaníliakivonattal, majd ezt is óvatosan forgassuk bele a masszába.

Tipp: a tejszínt használat előtt betehetjük egy pár percre a mélyhűtőbe, vagy jégfürdőbe helyezhetjük a felverésre kiszemelt edényt és úgy dolgozzunk!

Kanalazzuk ki a krémet kis poharakba és tegyük legalább 2 órára hűtőszekrénybe, amíg megszilárdul.

Tipp: ha még több mindent szeretnénk összekenni és nem unjuk a mosogatást, akkor habnyomózsákot is használhatunk :) sokkal precízebben lehet tölteni vele a krémet!

Tálalás előtt a tetejét csinosíthatjuk csokoládéforgáccsal, mentalevéllel, kandírozott ibolyával... Én leginkább kiskanállal díszítve szeretem :)

 

Hozzávalók a sorbet-hoz:

300 g gyümölcshús (narancs)

25 g cukor (bármilyen)

1 tk víz

Elkészítés:

A vízben a cukrot lassú tűzön melegítsük feloldódásig. Forraljuk fel, majd hűtsük le.

A narancsokat hámozzuk meg és hártyázzuk le, hogy a lehető legtisztább gyümölcshúst kapjuk.

A cukorsziruphoz adjuk hozzá a gyümölcshúst és robotgéppel pürésítsük.

Hogy szép homogén legyen a masszánk, apró lyukú szűrőn dolgozzuk még át.

Ha van fagylaltkészítő gépünk, úgy egyszerűbb: használjuk!

Ha nincs, akkor marad a macerás megoldás: egy mélyhűtésre alkalmas és lehetőleg laposabb tálba tesszük a keveréket. Amint kásássá vált, kivesszük és áttesszük egy lehűtött és magasabb falú edénybe, hogy robotgéppel összezúzhassuk a jégkristályokat! Ezt még 1x meg kell ismételni! Majd vissza a mélyhűtőbe tálalásig.

Nagyon finom önmagában is, az étcsokoládé mousse csak ráadás :)

narancs_sorbet_csokimousse.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr954996991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása