...és bármennyit fogyaszthatunk belőle :)
Két szó, de mindent elmond a család mákos sütemény fogyasztásáról: önkéntes mákmérgezés.
Utóbbi két évben sikerült egy finom, puha kelttészta alapreceptet találnom és saját ízlésünknek megfelelően megváltoztatnom. Szeretem, mert sokoldalúan felhasználható: egyben, darabolva, töltötten, töltetlenül.
Hozzávalók a tésztához:
450 g finomliszt (búza, tönkölybúza)
30 g vaj (szobahőmérsékletű)
40 g porcukor
Tipp: xilitet ne használjunk, mert a tészta nem fog megkelni!
25 g friss élesztő (de porral is lehet)
260 ml tej
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1/2 kk só
1 citrom reszelt héja (lehet narancs is, de el is hagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
250 g darált mák (gabonaőrlővel darálva)
Tipp: a hagyományos mákdarálóval gyönyörűen ki lehet sajtolni a szemeket, csodás máklepelként esik le a végéről - de ezt inkább azoknak ajánlom, akik biztosan bírják gyomorral a mákot. Régebben én is így daráltam, de az utóbbi időben szeretem liszthelyettesítőként is használni a mákot - így nagyobb adagot őrlök le a géppel, a maradékot eltéve a hűtőbe.
150 g porcukor
300 ml tej (beleáztatva egy használt vaníliarúd)
1 citrom reszelt héja
+ 1 adag sűrűre főzött vaníliapuding (500 ml tej helyett 400 ml)
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk és 10 g porcukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Tipp: az élesztőt morzsoljuk, a tejet pedig valóban csak langyosítjuk - ha túl meleg lett, inkább várjunk vele egy kicsit vagy csináljunk egy tejeskávét :) és kezdjük újból.
Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztet, a megmaradt porcukrot, a vajat, a 2 tojássárgáját, a citromhéjat, a sót a megmaradt tejjel egy nagy tálba tesszük. Majd erre halmozzuk az élesztős masszát.
Jól összedolgozzuk és pihentetjük 30 percet, konyharuhával letakarva, melegebb helyen.
Tipp: sima szobahőmérséklet is megfelel - kivéve ha a Hoth bolygó szerény lakosai vagyunk és nincs egy éppen kimúlt Tauntaununk sem -, de célszerű egy huzatmentes, melegebb sarkot keresni a kalácstésztánknak.
Kb. 5 percig közepesnél alacsonyabb erősségen (4/10) dagasszuk át a tésztát géppel, illetve kézzel - nem kell durván, ne fáradjunk el, inkább legyen egyenletes erősségű és folyamatos a gyúrás. Megint 30 perc pihentetés.
Ismételjük meg a dagasztást a fentieknek megfelelően, majd pihentessük 1 órán keresztül.
Elkészítjük a tölteléket. A mákot a cukorral, citromhéjjal, tejjel kissé felfőzzük. Elkészítjük a sűrűbb pudingot, majd belekeverjük a mákkrémbe. Félretesszük hűlni.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréssel sütve 150 fokra).
Lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és formázzuk a tésztát felhasználás szerint.
Ebben az esetben kinyújtjuk 5-6 mm vastagra és egyenletesen rákenjük a kihűlt tölteléket. Most kifejezetten hazára készítettem, ezért ilyen nagyok ;) Ha vendégségbe szeretnénk vinni, akkor fele ekkorákat érdemes csinálni (az alapot is felezzük).
Felgöngyölítjük és felváltva az irányt, ferdén felvágjuk, majd vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire téve megkenjük a tetejét tojássárgájával. Alulról a második sínen sütjük kb. 30-35 percig (nagyságtól függően).