HTML

NyuszMousse konyhája

Receptek a családtól és profiktól saját ízlés szerint készítve.

myTaste

Osszesrecept.hu

Sütés-főzés hagyományos és reform módon

2016.11.22. 18:44 Zaychick

Mákunk van, hogy van mákunk!

Címkék: mák kalács vanília

...és bármennyit fogyaszthatunk belőle :)

Két szó, de mindent elmond a család mákos sütemény fogyasztásáról: önkéntes mákmérgezés.

Utóbbi két évben sikerült egy finom, puha kelttészta alapreceptet találnom és saját ízlésünknek megfelelően megváltoztatnom. Szeretem, mert sokoldalúan felhasználható: egyben, darabolva, töltötten, töltetlenül.

img_0191_1.jpg 

Hozzávalók a tésztához:

450 g finomliszt (búza, tönkölybúza)

30 g vaj (szobahőmérsékletű)

40 g porcukor

Tipp: xilitet ne használjunk, mert a tészta nem fog megkelni!

25 g friss élesztő (de porral is lehet)

260 ml tej

2 tojássárgája + 1 a kenéshez

1/2 kk só

1 citrom reszelt héja (lehet narancs is, de el is hagyható)

 

Hozzávalók a töltelékhez:

250 g darált mák (gabonaőrlővel darálva)

Tipp: a hagyományos mákdarálóval gyönyörűen ki lehet sajtolni a szemeket, csodás máklepelként esik le a végéről - de ezt inkább azoknak ajánlom, akik biztosan bírják gyomorral a mákot. Régebben én is így daráltam, de az utóbbi időben szeretem liszthelyettesítőként is használni a mákot - így nagyobb adagot őrlök le a géppel, a maradékot eltéve a hűtőbe.

150 g porcukor

300 ml tej (beleáztatva egy használt vaníliarúd)

1 citrom reszelt héja

+ 1 adag sűrűre főzött vaníliapuding (500 ml tej helyett 400 ml)

 

Elkészítés:

1 dl tejet meglangyosítunk és 10 g porcukorral felfuttatjuk az élesztőt.

Tipp: az élesztőt morzsoljuk, a tejet pedig valóban csak langyosítjuk - ha túl meleg lett, inkább várjunk vele egy kicsit vagy csináljunk egy tejeskávét :) és kezdjük újból.

Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztet, a megmaradt porcukrot, a vajat, a 2 tojássárgáját, a citromhéjat, a sót a megmaradt tejjel egy nagy tálba tesszük. Majd erre halmozzuk az élesztős masszát.

img_0187_1.jpg

Jól összedolgozzuk és pihentetjük 30 percet, konyharuhával letakarva, melegebb helyen.

Tipp: sima szobahőmérséklet is megfelel - kivéve ha a Hoth bolygó szerény lakosai vagyunk és nincs egy éppen kimúlt Tauntaununk sem -, de célszerű egy huzatmentes, melegebb sarkot keresni a kalácstésztánknak.  

Kb. 5 percig közepesnél alacsonyabb erősségen (4/10) dagasszuk át a tésztát géppel, illetve kézzel - nem kell durván, ne fáradjunk el, inkább legyen egyenletes erősségű és folyamatos a gyúrás. Megint 30 perc pihentetés.

Ismételjük meg a dagasztást a fentieknek megfelelően, majd pihentessük 1 órán keresztül.

img_0188_1.jpg

Elkészítjük a tölteléket. A mákot a cukorral, citromhéjjal, tejjel kissé felfőzzük. Elkészítjük a sűrűbb pudingot, majd belekeverjük a mákkrémbe. Félretesszük hűlni.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréssel sütve 150 fokra).

Lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és formázzuk a tésztát felhasználás szerint.

Ebben az esetben kinyújtjuk 5-6 mm vastagra és egyenletesen rákenjük a kihűlt tölteléket. Most kifejezetten hazára készítettem, ezért ilyen nagyok ;) Ha vendégségbe szeretnénk vinni, akkor fele ekkorákat érdemes csinálni (az alapot is felezzük).

img_0189_1.jpg

Felgöngyölítjük és felváltva az irányt, ferdén felvágjuk, majd vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire téve megkenjük a tetejét tojássárgájával. Alulról a második sínen sütjük kb. 30-35 percig (nagyságtól függően).

img_0190_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyuszmousse.blog.hu/api/trackback/id/tr6411960575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása