Meg sem tudom számolni, hogy hányszor sütöttem már muffint. Eddig sem voltam elégedetlen, de még nem találtam meg az igazit. Ma sikerült :)
Az egyik cukrászkönyvem adta az alapötletet és a hozzávalók turbósítása után ez lett belőle. Puha állagú, szájban szinte elolvadós, isteni ízű sütemény.
Hozzávalók 12 db-hoz:
30 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
70 g búzafinomliszt
100 g dió
100 g mandula
12 g (1 cs) sütőpor
1/2 tk só
170 g gyümölcscukor
290 g tejföl (20%-os)
60 g vaj
1 tojás (szobahőmérsékletű)
90 g (1 tábla) étcsokoládé
100 g aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
Az áfonyát beáztathatjuk sima vízbe vagy alkoholtartalmú folyadékba. Én a süteményekhez a Cointreau-t szeretem használni, de ehhez nem szükséges, bőven elegendő az áfonya fanyarkás, gyümölcsös íze.
Tipp: lehetőség szerint fakanalat használjunk a keveréshez.
Külön tálban összekeverjük a liszteket, a ledarált diót és mandulát, a sütőport, a sót. Egy másik tálban szép simára kikeverjük a cukrot a tejföllel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és addig keverjük, amíg egységes állaga nem lesz. Végül beleütjük a tojást és ezzel is szép simára keverjük ki a masszát.
Az áfonyát lecsepegtetjük és óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe. A csokoládét feldaraboljuk úgy, hogy félcentis kockáknál ne legyen nagyobb a méretük. Természetesen használhatunk pasztillát is.
A cukros masszát adjuk hozzá a lisztes keverékhez és laza, gyors, de óvatos mozdulatokkal keverjük át. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl! Akkor jó, ha már összeállt a tészta. Ha túlverjük, akkor kemény marad a süti a sütés után!
A muffinformába tegyünk papírkosarat, majd töltsük meg egyenletesen mindegyiket.
Előmelegített alul-felül sütéses, 180 fokos sütőben süssük kb. 25 percig - amíg aranybarna színt nem kap, illetve állja a tűpróbát.
Mielőtt felszolgálnánk hagyjuk hűlni 10 percet a formában.