Ugyanis volt itthon egy sütőtököm és abból szerettem volna étket készíteni. Lett is belőle leves és sütemény.
Sütőtök-krémlevest főztem már máskor is, próbáltam sült tökből és nyers, kockára vágott-főzöttből elkészíteni. Ehető volt, nem lett egyik sem a kedvencem. Viszont ezzel a gyalult és vajas kombóval nagyon ízlett és tetszett a végeredmény: a vaj lágyított a tök ízén és még szép, selymes textúrát is adott a levesnek. Nem is kellett több a mostanában elnyomott pingáló-skizóénemnek, rögtön kidekoráltam még egy-két rávalóval is - íme :)
Sütőtök-krémleves
Hozzávalók:
500 g sütőtök
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80 g vaj
kb. 7 dl víz
só, bors ízlés szerint
Levesbetétnek:
maréknyi tökmag, pirítva
kolbász, karikára vágva és ropogósra sütve
sütőtök, vékonyra szeletelve és ropogósra sütve, majd besózva
tejszín és a kolbászból kisült zsiradék - csak úgy reformosan :)
Elkészítés:
A hámozott, kb. 2x2-3 cm alapú sütőtök-hasábokat vékonyan legyaluljuk vagy késsel felvágjuk. A hagymákat is vékonyan felszeleteljük.
A tököt a hagymákkal együtt vajon kb. 10 perc alatt, alacsonyabb fokozaton megpároljuk.
Hozzáöntjük a vizet és közepes fokozaton puhára főzzük.
Tűzről levéve összeturmixoljuk és fűszerezzük ízlés szerint.
Tipp: levesbetétnek használhatunk pirított bacont, croutont, reszelt sajtot - bármit, amit elbír a gyomrunk :)