Mivel már igencsak bökdös a tűlevél, azaz közel a Karácsony - az alábbi ízesítést választottam az ünnepi kalácsunkhoz: csokoládé, narancs és fahéj.
Kedves meglepetés lehet ajándéknak is, akár nagyobb vagy kisebb méretben készítjük el.
Ahogy az előző bejegyzésben említettem, ezt a kalácstésztát nagyon szeretem. Az ízesítése rajtunk múlik és a kedves Vendégeink bevállalósságán. A többfonatos kalács elkészítésekor előnyt élveznek akik makraméztak, hajat fontak :)
A tészta elkészítésének leírását megismétlem, mert nekem egyszerűbb egy Copy+Paste, mint Nektek ide-oda kattingatni, vagy scroll-ozgatni ;)
Hozzávalók a tésztához (1 nagyobb vagy 2 kisebb kalácshoz):
450 g finomliszt (búza, tönkölybúza)
30 g vaj (szobahőmérsékletű)
40 g porcukor
Tipp: xilitet ne használjunk, mert a tészta nem fog megkelni!
25 g friss élesztő (de porral is lehet)
260 ml tej
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
1/2 kk só
1 citrom reszelt héja (lehet narancs is, de el is hagyható)
Hozzávalók a töltelékekhez (4 kis tálkára lesz szükségünk):
50 g olvasztott vaj -› az 1. tálka
3 db narancs reszelt héja -› a 2. tálka
kb. 5 g fahéj (2 tk) 10 g (4-5 tk) porcukorral elkeverve -› a 3. tálka
60 g tört étcsokoládé (50 % körüli kakaótartalommal) -› a 4. tálka
Tipp: a narancs héja lehet szárított is, a frissel kicsit macerásabb dolgozni.
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk és 10 g porcukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztet, a megmaradt porcukrot, a vajat, a 2 tojássárgáját, a citromhéjat, a sót a megmaradt tejjel egy nagy tálba tesszük. Majd erre halmozzuk az élesztős masszát.
Jól összedolgozzuk és pihentetjük 30 percet, konyharuhával letakarva, melegebb helyen.
Kb. 5 percig közepesnél alacsonyabb erősségen (4/10) dagasszuk át a tésztát géppel, illetve kézzel - nem kell durván, ne fáradjunk el, inkább legyen egyenletes erősségű és folyamatos a gyúrás. Megint 30 perc pihentetés.
Ismételjük meg a dagasztást a fentieknek megfelelően, majd negyedeljük, nyújtsuk ki egyenként max. 5-6 mm vastagságúra és az alábbiak szerint töltsük, majd tekerjük fel egyenként, mint a bejglit. Mind a 4 tésztának a felületét előbb az olvasztott vajjal lekenjük, majd jöhet a töltelék: egyre rászórjuk a narancshéjat, egyre rászórjuk a fahéjas cukrot, kettőre pedig a tört csokoládét.
Jöhet a 4-es fonás. Hasonlóan járunk el, mint a 3-as fonásnál, annyi különbséggel, hogy a jobboldalra került aktuális rudat mindig beforgatjuk a mellette lévő alá.
Tipp: 3-as fonással is nagyon szép kalácsunk lesz, nem szükséges a bonyolultabbat választanunk.
Ha megvagyunk a fonással, letakarva pihentessük 1 órán keresztül.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréssel sütve 160 fokra, majd 10 perc után levesszük 150-re). Kb. 40-45 percig sütjük. Ha kisebb kalácsokat gyártottunk, akkor méretüktől függően: fele mennyiségnél kb. 20-35 perc.
Ebben a receptben a fenti tésztamennyiség feléből, kb. 400 g-ból készítettem egy kisebb kalácsot, a maradék tésztát pedig 10 egyenlő részre osztottam, melyekből csak egy-egy rudat formálva, az összes ízzel megtöltve tekertem fel csigába.
Karácsonyi illatokkal megtelt konyhámból kívánok Mindenkinek Kellemes Ünnepeket!