Abbahagyhatatlan, mindig több kell belőle, szinte minden érzékünkre hat - az is, de most erre a kekszre gondoltam :)
Nekem elég az a visszajelzés, hogy a Férjem - aki amúgy nem egy édessütis férfiember - szerint is így van :)
De lássuk is ezt az észbomlasztó társaságot. A csokoládé most is főszerephez jutott - ugye nem meglepő? Az aszalt szilvát nagyon szeretem, így már csak az volt a kérdés, hogy mivel tehetem még ízletesebbé ezt a fimonságot: eszembe jutott a mogyorós-mazsolás csoki (mindkettőnk nagy kedvence). Így mellékszereplők lettek a mogyoró és a mazsola. Tudom, írtam korábban, hogy nem szeretem a mazsolát, de ebbe kellett - tényleg. Amolyan "lájtos-mazochista" módon :)
Alapreceptnek is jó, mindenki arra cseréli a ízgató feleket, amire csak akarja - lehet fűszerezni is: chili, kardamom, levendula, gyömbér, fahéj...csak bátran!
Hozzávalók (kb. 20 db):
150 g vaj (szobahőmérsékletű)
50 g nádcukor - Naturganik Lágy sötétbarna Nádcukor (ha édesebben szeretnénk: 75 g)
50 g kókuszvirág cukor - Naturganik kókuszvirág cukor
1 kk só
2 tojás
125 g finomliszt - Szabó Malom Búzafinomliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt - Szabó Malom Teljes kiőrlésű Búzaliszt
1 tk szódabikarbóna
60 g mogyoró
1 marék aszalt szilva (kisebb darabokra vágva)
1 marék mazsola
200 g étcsokoládé (min. 60% kakaótartalom)
Elkészítés:
A mogyorót én a késem lapjával szoktam összeroppantani és esetleg kisebb darabokra vágni, nem szoktam géppel aprítani - persze úgy is lehet.
Tipp: A mogyorót felhasználás előtt meg is piríthatjuk, hogy intenzívebb íze legyen - én nem szoktam, mert nekem így is elég kraftos.
A vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrokat és a sót, majd jól kikeverjük.
Beleütjük a tojásokat és erőteljesen kikeverjük - kb. 3 percig.
Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert liszteket, a mogyorót, a szilvát, a mazsolát, a csokoládét és keverjük kb. 2 percig. Viszonylag ragacsos masszát kell kapjunk.
Tipp: Az aszalt gyümölcsök bármilyenek lehetnek, de finomabb a keksz, ha puhább fajtát választunk. Bátran variálható, természetesen a mogyoró helyett is lehet akár dió, mandula...
Sütőpapírra téve 5-6 cm-es átmérőjű hengert formázunk belőle, majd becsavarva betesszük a hűtőbe kb. 2 órára.
Előmelegítjük 180 fokra a sütőt (alsó-felső sütés).
A masszánk már kellően megdermedt, így a hengerből kb. 1 cm-es szeleteket fogunk tudni vágni. Nem baj, ha nem kerek, a sütés közben úgy is szétterül.
Sütőpapírra téve, alsó sínen kb. 13 percig sütjük.
Kicsit még puhának kell lennie, a szélei épp csak kérgesedjenek meg.
Falapáttal óvatosan alányúlva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd dobozban tároljuk tovább.